Renault CLIO zdaj v Sloveniji tudi z novim motorjem na bencin in avtoplin (LPG)

S prvim junijem 2020, je  Renault v prodajno ponudbo modela Clio v Sloveniji dodal nov motor za dve vrsti goriva, bencin in avtoplin (LPG): TCe 100 LPG.

  • Slovenski avto leta 2020 ponuja s tem motorjem nižje stroške goriva in zmanjšan izpust CO2. Izdelujejo ga v novomeškem Revozu.
  • Motor na bencin in avtoplin je preverjena rešitev, enostavno uporabna, cenovno dosegljiva in gospodarna pri stroških rabe. Poleg tega zagotavlja tudi nekaj davčnih olajšav.
  • Novi Clio Tce 100 LPG v Sloveniji stane od  13.590 evrov, Eko sklad pa ponuja za tovrstne motorje še ugoden kredit

 

Z mesecem junijem so se v prodajni mreži Renault v Sloveniji odpirla naročila za model Clio s trivaljnim motorjem s turbo polnilnikom in oznako TCe 100 LPG. Mednarodno uveljavljena kratica LPG tu označuje utekočinjen naftni plin (UNP), katerega prodajna mreža je v Sloveniji široko razširjena.   Motor TCe 100 LPG ponuja v primerjavi s klasičnim motorjem Tce 100 nižje stroške goriva. Primeren je za raznovrstno rabo in potrebe, njegov izpust CO2 pa je za približno 8 odstotkov manjši od enakovrednega bencinskega motorja.

Cenovno dosegljiva in v uporabi gospodarna tehnologija

Renault različico novega Clia na avtoplin ponuja brez vseh kompromisov pri zanesljivosti in po zelo konkurenčni ceni, že od 13.590 eur naprej za različico Zen (z vključenim rednim popustom v višini 500 eur). Ta serijsko vključuje polne LED luči spredaj in zadaj, ročno klimatsko napravo, radijski sprejemnik …Obenem tudi v tej različici Clio ostaja najbolj varen avto v svojem segmentu. Cena avtoplina je občutno nižja od cene bencina (ponekod tudi za pol manj od bencina ali plinskega olja). Pri največjem ponudniku v Sloveniji cena avtoplina znaša 0,575 evra za liter, cena litra 95-oktanskega bencina pa okrogel evro. Avtoplin je torej več kot 40 odstotkov cenejši od bencina.Čeprav je povprečna poraba motorja na avtoplin nekaj večja, je skupen strošek goriva na prevoženi kilometer za do 30 odstotkov nižji kot pri bencinskem motorju in za do 8 odstotkov nižji kot pri dizelskem motorju.

Neomejena mobilnost

Motor lahko deluje na bencin ali avtoplin. Vgrajeni ima dve ločeni posodi, običajno za bencin in dodatno za avtoplin. Z napolnjenima posodama za obe vrsti goriva ima skupen doseg več kot 1.000 kilometrov. To zagotavlja tako rekoč neomejen doseg, saj je bencin na voljo na vseh bencinskih črpalkah, avtoplin pa v povprečju ponuja vsaka četrta črpalka v Evropi in številne črpalke po Sloveniji. Poleg tega je, zahvaljujoč vgrajeni varnostni opremi (varnostni ventil, nepovratni ventil in meja polnjenja pri 80 odstotkih), vozila na avtoplin mogoče varno parkirati tudi v podzemnih garažah (če tako dovoli upravljalec garaže). Pogosto so v velikih evropskih mestih tudi izvzeta iz omejitev prometa v primeru prevelike onesnaženosti zraka (v Franciji imajo denimo nalepko »Crit’Air 1«).

Preverjena in varna tehnologija, dovršena že pred mnogimi leti

Vgradnja naprave za pogon na avtoplin je opravljena neposredno v tovarni, zato velja zanj enaka tovarniška garancija kot za vsak drug motor. Za kupca to pomeni enostavnejše naročanje avtomobila in nobenega dodatnega čakanja na izvedbo predelave. Tudi redno vzdrževanje, garancijska in druga popravila lahko ureja na enem samem mestu, v pooblaščeni mreži Renault, ki je izšolana za to tehnologijo. Bencinski motor je že od prvih zametkov zasnovan tudi za delovanje na avtoplin. Dodatna posoda za avtoplin je izdelana iz zelo trdoživega jekla, nameščena je v prostor za rezervno kolo in ni v stiku s posodo za bencin. Sistem dopolnjujejo nepovratni ventil, omejevalnik napolnjenosti na 80 odstotkov, omejevalnik pretoka, elektromagnetni ventil in varnostni ventil.V Evropski uniji je skoraj 15 milijonov vozil na avtoplin, po vsem svetu pa okrog 26 milijonov. Renault izvedenke na avtoplin ponuja od leta 2010.

Enostavna tehnologija

Uporaba je za voznika enostavna. Preklapljanje med bencinom in avtoplinom ali obratno poteka na dva načina: ročno, kadarkoli, s posebnim stikalom v potniškem prostoru, pri čemer izbrano gorivo ostane v uporabi tudi po ponovnem zagonu motorja, ali samodejno, ko ob izpraznitvi posode s plinom sistem preklopi na bencin. Poseben merilnik omogoča nadzor nad količino plina v posodi.Polnjenje posode z avtoplinom (32 litrov) je enostavno in hitro, traja približno dve minuti.Še ena prednost tovarniške vgradnje je, da je velikost prtljažnika nad podom neokrnjena, saj je posoda za avtoplin vgrajena na mesto rezervnega kolesa.

Izdelan v Sloveniji!

Renault Clio Tce 100 LPG izdeluje tovarna Revoz Novo mesto. Serijsko je to izvedenko Revoz pričel izdelovati januarja letos, do sedaj pa so izdelali 1.400 vozil s tem motorjem. Glavni trgi za ta model so Italija, Španija, Poljska, Francija in Portugalska. Kot so nam povedali v Revozu, je bila uvedba tega motorja in celotnega sistema v proizvodnjo zelo kompleksna. Dosežena je bila popolna integracija v obstoječi proizvodni proces, kar pomeni, da se vsi sestavni deli, vključno z rezervoarjem za plin, neposredno sestavijo na isti liniji kot za preostale modele, zato pride vozilo tudi s pogonom na avtoplin na konec linije povsem dokončano.  Sam čas sestave in testiranja serijskega vozila s pogonom na plin je sicer okoli pol ure daljši kot pri drugih različicah.